Tuesday 7 January 2014

KEUNIKAN MADU SIDR DAN SUMMUR


Madu Sidr dan Summur dari Lembah Hadramaut dikatakan sebagai madu terbaik dan termahal di dunia serta mendapat permintaan yang cukup tinggi dari seluruh pelusuk dunia kerana dipercayai dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

Madu Sidr dan Madu Summur kedua-duanya adalah madu mono-floral di mana lebah-lebah madu Sidr hanya menghisap nektar bunga Sidr, manakala lebah-lebah madu Summur hanya menghisap nektar dari bunga Summur (atau samrah). Ia tidak mengambil nektar dari bunga-bunga lain, berbeza dengan madu poly-floral yang lebah-lebahnya menghisap nektar dari pelbagai jenis bunga.

Dari segi kualiti dan khasiat, madu monofloral adalah lebih baik, dan jumlah madu yang dihasilkan juga agak terhad menjadikan harganya lebih mahal berbanding madu-madu asli yang lain. Warna dan aroma madu sangat bergantung pada nektar bunga yang menjadi makanan sang lebah.

Penghasilan madu Sidr dan Summur di Lembah Hadramut dilakukan secara tradisional sepenuhnya sejak ratusan tahun dahulu tanpa menggunakan teknologi moden. Madu yang dihasilkan tidak diproses dan tidak ditambahkan dengan bahan-bahan lain bagi mengekalkan khasiat dan memastikan keaslian dan ketulenan madu.

Lebah-lebah tidak diberi minum air gula atau antibiotik seperti yang sering dilakukan oleh kebanyakan penternak madu di tempat lain. Penternak lebah moden biasanya memberi air gula kepada lebah bagi memastikan produktiviti yang cepat dan berterusan, serta bagi mengelakkan lebah 'lari' atau berpindah sarang ke tempat lain. Namun kajian menunjukkan bahawa tindakan ini menyebabkan khasiat dan bakteria baik yang sepatutnya ada di dalam madu yang dihasilkan itu hilang.

Madu Sidr dan Summur asli telah popular sejak zaman dulu sebagai penyembuh pelbagai jenis penyakit, digunakan sebagai ubat-ubatan sejak sebelum berkembangnya perubatan moden dan farmaseutikal. Madu ini mengandungi kadar anti-oksida yang sangat tinggi, bahkan aroma dan rasa madu itu sendiri cukup enak dan sukar dilupakan.

POKOK SIDR / BIDARA / JUJUBE

Pohon Sidr juga dikenal dengan sebutan sebagai pohon Lote, Jujube, Christ's Thorn, pohon Nabkh. Ia adalah sejenis pohon bidara. Nama Botanicalnya adalah Ziziphus Spina-Christi merupakan sebuah pohon tua. Dikatakan bahawa buah Sidr adalah buah pertama yang dimakan oleh Nabi Adam 'alaihissalam ketika diturunkan ke bumi (wallahu a’lam, sila semak).

Pokok Sidr ini dikatakan sebagai pokok yang suci dan disebutkan sebanyak empat kali di dalam Al-Quran, misalnya dalam Surah Saba disebut sebagai pohon di bumi, manakala dalam Surah Al-Najm disebut sebagai pohon di Syurga yang paling tinggi di langit ke-7 iaitu Sidratul Muntaha. (Rujuk surah Saba: 15-16, Al-Waqi’ah: 27-33, Al-Najm: 7-18)

Semua bahagian dari pokok ini bermanfaat sebagai ubat sejak turun temurun.

•    Daun
Digunakan sebagai jamu, Syampu herba, merawat kelemumur, kutu, bengkak mata, obesiti, membersih badan dengan dicampur air panas kerana mengandungi disinfeksi dan minyak dari resin deodoran, menghilangkan bau badan, kaya dengan kalsium, ferum dan magnesium.

•    Abu kayu
Digunakan untuk mengubati gigitan ular

•    Buah Sidr
Mengandung enegi yang sangat tinggi

•    Biji
Kaya dengan Protein

•    Akar dan kulit kayu
Digunakan sebagai jamu, ubat perut, ubat batuk.

Madu sidr

Madu Sidr dari Hadramaut Yaman bersifat anti-bakteria, iaitu membunuh pelbagai jenis bakteria, bahkan lebih hebat berbanding anti-mikrob yang paling hebat yang digunakan dalam bidang perubatan moden pada hari ini. Bahkan penggunaan madu ini adalah selamat tanpa kesan sampingan berbeza dengan ubat-ubatan moden yang hakikatnya merosakkan sistem pertahanan tubuh dalam jangka masa panjang.

Madu Sidr dan Summur yang asli, yang lebahnya tidak diberi minum air gula juga bersifat antibiotic, antiseptic dan antifungal, berbeza dengan madu-madu jenis lain yang menurut kajian, tidak semuanya memiliki sifat unik ini.

Disokong kajian oleh Tala Alandejani, MD, di University of Ottawa (Canada) menemukan bahawa:

•    Keberkesanan Madu Sidr dalam membunuh bakteria MSSA (methicillin sensitive staphylococcus aureus) mencapai 63%.
•    Keberkesanan Madu Sidr dalam membunuh bakteria MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus) mencapai 73%.
•    Keberkesanan Madu Sidr dalam membunuh bakteria PA (Pseudomonas aeriginosa) mencapai 91%.

Salah satu zat terpenting dalam madu adalah “PHYTOCHEMICALS” dari pelbagai jenis tumbuhan, bergantung dari mana lebah memperoleh nektarnya untuk menghasilkan madu. Phytochemicals adalah nama umum zat kimia semulajadi yang aktif secara biologi yang berasal dari tumbuhan. Zat inilah yang antara lain berperanan aktif membuat Madu memiliki pelbagai khasiat pengubatan.

Madu Sidr Hadramaut Yaman lebih baik dan mahal dari jenis madu-madu lain di pasaran kerana perbezaan kandungan, manfaat penyembuhan, nilai nutrisi serta rasa dan aroma yang unik yang tidak dapat dilupakan.


Layari laman Facebook kami: www.facebook.com/makananislam
SMS/WhatsApp/LINE/Viber: 0105164318
Email: tanjungkota13@gmail.com

No comments:

Post a Comment