Thursday, 26 December 2013

BERITA: MADU LEBAH PENAWAR ULSER, DIABETIS, MENURUNKAN PARAS GULA DALAM DARAH

© Utusan Melayu (M) Bhd. ARKIB : 13/07/2011
KOTA BHARU 12 Julai - Universiti Sains Malaysia (USM) Kampus Kesihatan mempelopori penggunaan madu lebah bagi merawat ulser diabetes dan mengurangkan masalah inflamasi pada mukosa mulut pesakit kanser nasofarign yang menjalani rawatan radiasi di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM).

Penyelidikan melibatkan madu lebah untuk kedua penyakit tersebut telah dijalankan oleh pakar perubatan hospital berkenaan kira-kira 20 tahun lalu.

Berikutan USM dianugerahkan status universiti penyelidikan oleh Kementerian Pengajian Tinggi pada tahun 2005, sekumpulan pakar perubatan mengambil peluang memulakan penyelidikan melibat madu tempatan.

Projek penyelidikan pertama bertajuk Keberkesanan Pengambilan Madu Terhadap Gejala Pernafasan di Kalangan Jemaah Haji Malaysia berjaya dijalankan dan ia merupakan antara 46 penyelidikan madu yang telah dan sedang dijalankan di USM Kampus Kesihatan.

Pengarah Kampus USM Kampus Kesihatan, Prof. Datuk Dr. Mafauzy Mohamed berkata, sebanyak RM2 juta Geran Penyelidikan Universiti dianugerahkan kepada pensyarah bagi menjalankan penyelidikan madu lebah tualang tersebut.

Menurutnya,di samping menjalankan kajian keberkesanan penggunaan madu untuk pelbagai jenis penyakit, penyelidikan tersebut turut membantu meningkatkan pengetahuan masyarakat mengenai khasiat perubatan madu tempatan secara saintifik.

''Harga madu di pasaran juga meningkat dan menjadi pilihan ramai sebagai makanan kesihatan untuk semua peringkat masyarakat,"katanya.

Tambahan pula, katanya, hasil penyelidikan melibatkan herba, madu dikenalpasti berpotensi menurunkan paras gula dalam darah serta meningkatkan kesihatan fizikal .

Katanya lagi, sehubungan itu pensyarah dan penyelidikan di Kampus Kesihatan digalakkan mendapatkan geran penyelidikan dari sumber luar untuk mempelbagaikan penyelidikan mereka dalam meningkatkan kualiti.

''Selain madu lebah, USM turut meluluskan geran di bawah Bahagian Jaringan Industri dan Masyarakat berjumlah RM50,000 bagi projek ternakan madu lebah kelulut.

''Setakat ini usaha membangunkan produk madu lebah kelulut bagi kegunaan merawat penyakit dan pemakanan kesihatan telah dimulakan," katanya.

Dr. Mafauzy menambah, pihaknya juga mengalu-alukan perjanjian persefahaman yang diadakan dengan Universiti Hasanuddin Makasar dalam kajian melibatkan madu lebah serta pembangunan produknya.

Beliau berharap, kerjasama itu mampu menghasilkan suatu modul perawatan yang komprehensif dan dapat ditawarkan kepada pengamal perubatan tempatan dan global.

''Begitu juga, gabungan kerjasama dengan Syarikat Aifa Health Sdn. Bhd. yang secara prinsipnya bersetuju menyumbangkan sejumlah dana untuk mengadakan sebuah Makmal Efikasi Pre-Klinik dalam menjalankan kajian berkaitan," katanya.

Beliau turut melahirkan rasa bangga dengan perhatian ahli akademik, pelajar dan warga USM Kampus Kesihatan yang sensitif dengan keperluan masyarakat dalam membangunkan perubatan tradisional dan komplementari berasaskan madu.

Katanya, kajian berasaskan saintifik itu mampu diintegrasikan dalam sistem perubatan yang sedia ada dan usaha tersebut dapat dilihat sebagai salah satu daripada strategi Blue Ocean yang tidak memerlukan USM bersaing dengan institusi pengajian tinggi yang lain.

No comments:

Post a Comment